Suositut tekstit

torstai 28. heinäkuuta 2011

Zetod villitsee folkfestareilla

Zetod ovat äitien ja tyttärien mieleen.
Monet Viron kansanmusiikkiyhtyeet ovat nousseet myös paikallisten myyntilistojen kärkeen. Kaakkois-Viron Setomaalta voimansa ammentava Zetod pysytteli vuosi sitten kolmen myydyimmän virolaisen levyn joukossa Lätsi sanna -albumillaan.

Setukaisia on tällä hetkellä noin parikymmentä tuhatta. Heistä noin joka neljäs asuu kotiseudullaan. Setomaan suurimmat keskukset ovat Värska, Obinitsa ja Meremäe. Osa Setomaasta, eli Petserin kaupungin ympäristö, on nykyisen Venäjän puolella. Nuoret Zetod-muusikot tarjoavat vanhaa lauluperinnettä esittämällä suurimman osan kappaleistaan setukaisten murteeseen, jota kutsutaan yleisesti setokieleksi.

Yhteen keulahahmo on nuori muusikko Jalmar Vabarna, joka vaikuttaa myös kolmessa muussa yhtyeessä. Vabarna on puhdasverinen setukainen. Hänestä ja muista Zetod-soittajista on tullut koko perheen – varsinkin äitien ja tyttärien – suosikkeja.

– Olen kasvanut keskellä setukaisten musiikkia. Aloitin Värskan musiikkikoulussa jo 10-vuotiaana. Viljandiin pääsin opiskelemaan vuonna 2005, ja viime vuodet olen viettänyt kansanmusiikkiopintojen parissa Ingesundin musiikkikorkeakoulussa Ruotsissa, Vabarna kertoo.

Zetod on nykyisin Viron folkfestareiden perusbändi.
Tänä kesänä Zetod siirtyi myös teatterilavoille. Yhtye esiintyi tarttolaisen Vanemuine-teatterin setukaismusikaalissa Peko, jota esitettiin kansanperinteen keskuksessa, Värskan laululavalla, puolentoista viikon ajan.  Zetod vastaa teoksen musiikista yhdessä kuorojen kanssa.

Toinen runsaasti yleisöä keräävä Vabarnan kokoonpano on instrumentaalimusiikkia soittava Klapp, jonka juuret ovat myös voimakkaasti setukaisten perinteisessä musiikissa. Kaksi muuta Vabarnan yhtyettä ovat mandoliini-kitarakvartetti Gjangsta ja akustinen Viljandi Guitar Trio.

Zetod esiintyy Viljandin festivaalilla tänään torstaina klo 22 ja lauantaina 30.7. klo 18. www.zetod.ee

1 kommentti:

  1. Totta puhut. Mutta paitsi äitien ja tyttärien, Zetod ovat ehdottomasti myös isoäitien mieleen. :)

    VastaaPoista