Suositut tekstit

tiistai 26. heinäkuuta 2011

Virolaisten etnobändien jättikavalkadi

Oort on Viljandin kestosuosikki.
Viljandin festivaali on perinteisesti ollut virolaisten nuorien – ja miksei vanhempienkin – soittajien, laulajien ja tanssijoiden yhteinen kokoontumispaikka.

Monet tämän päivän kokeneet ja tunnetut etnomusiikin tekijät ovat hakeneet uransa alussa pieniltä estradeilta vauhtia  festivaalin suurille areenoille, Kirsimäen ja Kaevumäen ulkolavoille sekä kaupungin keskustan kupeessa olevaan jättitelttaan.

Tänä vuonna virolaista ehdotonta huippua edustavat Kukerpilld, Zetod, Oort, Paabel, RO:TORO, Untsakad  jaVägilased. Niiden seuraa täydentätävät Abrahams Café, Knihv, Legshaker, Nikns Suns, Triskele, VEMZ sekä monet muut artistit ja kokoonpanot.

Vihreä lava tie tähtiin

Roheline lava (suom. Vihreä lava) on Viljandin festivaalin tulevaisuuden areena. Idea vapaasta esiintymisareenasta syntyi jo festivaalin ensimmäisinä vuosina. Lava on avoinna kaikille kansanmusiikkia hieman taitaville ja monille muillekin esiintymishaluisille 20 minuutiksi kerrallaan. 

Kaupungintalon edessä oleva Vihreä lava tarjoaa parinkymmenen minuutin mittaisen esiintymispaikan sekä samalla myös kannustavan ja kriittisen festivaaliyleisön ryhmille ja esiintyjille, joilla muuten on niukasti esiintymistilaisuuksia tai -kokemuksia. 
Jokainen pääsee mukaan rytmin ja sykkeen huumaan.
Kansanmusiikin ja -tanssin opetus kuuluu olennaisena osana Viljandin festareiden perusohjelmaan. Viljandin festivaalin yksi seuratuimmista ja suosituimmista yleisökohteista on kirkon ja festivaaliravintoloiden väliin jäävä vallihauta, jossa tavallienen festivaalikansa pääsee opettelemaan perinteisiä kansantansseja.

Ja mitä parasta: monet festivaalin suuret kansainväliset nimet ja kokoonpanot tuovat oman musiikkinsa mahdollisimman lähelle yleisöä opettamalla omia kansantanssejaan ilmaiseksi. Kesän 2010 yksi suurimmista suosioista keräsi irlantilainen Michelle O'Brien, joka bändeineen jaksoi opettaa irkkutansseja innokkaille harrastajille useina festaripäivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti