Suositut tekstit

maanantai 25. heinäkuuta 2011

Viljandin festivaali on laajasti kansainvälinen

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna jo 19. kerran järjestettävä Viljandin folkfestivaali sisältää yli 70 konserttia, joiden lisäksi tulee lukuisa määrä erilaisia muita esiintymisiä ja tapahtumia. Festivaalilla ei ole varsinaisia pääesiintyjiä, vaan Rytmi ja syke -teeman kautta tapahtuman järjestäjät yrittävät luoda aiempaa vahvempaa sidettä esiintyjien ja tuhatlukuisen yleisön välille.

– Annamme musiikkia hyvin tuntevalle ja jopa ammattimaiselle yleisölle runsaasti valinnanmahdollisuuksia. Kuitenkin yksi asia on varma - monia eksoottisia ja kiehtovia rytmejä kuullaan, sanoo festivaalin ohjelmajohtaja Tarmo Noormaa.

Tapahtumia ympäri Viljandia

Festivaalille tuovat oman värinsä ympäri maata saapuvat muusikot, trubaduurit ja tanssiryhmät, jotka jammailevat pikkutunneille saakka puistoissa ja festivaalialueen ympäristössä. Nelipäivänen urakka käy voimille sekä yleisölle että muusikoille

– Viljandissa on aivan loistava tunnelma. Suomalaisiin kansanmusiikkifestivaaleihin verattuna täällä on konserteissa erittäin paljon nuoria ihmisiä, jotka lähtevät heti keikan alusta alkaen mukaan, kehuvat festivaalilla kesällä 2010 urakoineet Antti ja Esko Järvelä.

Pelimanniveljekset Antti ja Esko Järvelä, Viljandi 2010.
Järvelät eivät ole tänä vuonna esiintyjinä Viljandissa mukana. He ovat kuitenkin tottuneita Viljandin-kävijöitä. Erikokoiset esiintymispaikat saavat suomalaismuusikoilta kehuja.

– Olemme kehuneet Suomessa, kuinka loistavasti kaikki järjestelyt toimivat. Ympäristönä vanhan linnan rauniot ja alhaalla siintävä Viljandi-järvi on myös ainutlaatuinen. Toivottavasti suomalaiset kansanmusiikkitapahtumien järjestäjillä olisi intoa ja aikaa tulla katsomaan, miten koko kansan festivaali toteutetaan, Järvelät ynnäävät.

Kansainvälisiä huippuesiintyjiä

Yksi kansainvälisesti  tunentuin tämän vuoden esiintyjistä lyömäsoittaja ja säveltäjä Trilok Gurtu Kashmirista. Gurtu yhdistää perinteisiä intilaiaisa rytmejä ja säveliä rytmikkääseen jazz- ja fuusiotempoon.

Oman värinsä tuo Ruotsin perinteisen musiikin pioneeri Hedningarna, joka ensimmäisenä maailmassa on yhdistänyt Skandinavian maiden perinteistä musiikkia rokkiin elektronisin ja akustisin instrumentein. Vaikka yhtye on lähes kaikille tuttu, edellisen kerran Hedningarna on esiintynyt Virossa vuonna 1997.

Muita kansanvälisiä nimiä ovat mm. Snaarmaarwaar Belgiasta, Sahnbehzadeh Iranista, Chveneburebi Georgiasta, Oreka Tx Baskimaalta, Cissokho System Senegalista, Auli Latviasta sekä Sergei Starostin perheyhtye Venäjältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti