Suositut tekstit

maanantai 25. heinäkuuta 2011

Viro Folk on koko kansan musiikkia

Kristjan Priks, Klapp.
Virossa kansanmusiikkia ei ole ahdistettu yhtä tiukan luokittelun alle kuin meillä Suomessa. Ainakin Viljandin festivaalin perusteella siihen voidaan laskea kuuluvaksi akustisin instrumentein esitettävä perinnemusiikki, kuoro- ja merimieslaulut, lavoilla soitettava vanha tanssimusiikki sekä rekilauluista ja metallimusiikista kumpuava neofolk.

Viljandin perinnemusiikin festivaalin järjestäjät haluavat korostaa, että kyseessä on nimenomaan koko perheen ja eri sukupolvet yhdistävä tapahtuma, jossa tarjontaa on kaikille. Raskasta rekilauluheviä tai perinteisiin nojaavaa kansanmusiikkia voi olla kuuntelemassa yhtaikaa pieniä lapsia ja yli 70-vuotiaita eläkeläisiä.

– Olemme saaneet viime vuosina runsaasti myönteistä palautetta lämpimästä ja eri sukupolvet yhdistävästä tunnelmasta. Ihmiset ostavat päivälippuja ja kulkevat estradilta toiseen. Tarjonnassa on mahdollista kuulla kaikenlaista musiikkia yhden päivän, puhumattakaan koko festivaalin aikana, kertoo Viron folkin nousua vahvasti viime vuodet läheltä seurannut Terje Trochynskyi.

Folk-musiikki elää vahvaa nousukautta 

Juhan Suits ja Kulno Malva, Svjata Vatra.
Trochynskyin mukaan Viron kansanmusiikki elää tällä hetkellä vahvaa nousukautta. Viljandin Perinnemusiikkikeskuksen yhteydessä toimivan August Pulstin kansanmusiikkiakatemian nelivuotisille kursseille on tunkua.
Tyylillisesti Virossa on menossa kaksi kansanmusiikin suuntausta. Ensimmäinen on suhteellisen tiukasti sidoksissa vanhaan perinnemusiikkiin. Toinen ja uusia yleisöjä kokoava suuntaus on erilaisten musiikkityylien yhdistäminen.

– Varsinkin nuoret ovat ennakkoluulottomia ja haluavat sekä kuulla että soittaa kaikenlaista musiikkia. Suosituimpia bändejä meillä ovatkin tällä hetkellä eri maiden ja kulttuurien musiikillisia aineksia yhdistävät kokoonpanot, Trochynskyi pohtii.

Sulev Salm ja Aleksander Sünter, Oort.
Tällä hetkellä Terje Trochynskyi työskentelee käytännössä lähes päätoimisesti Baltiassa ja muualla Euroopassa mainetta niittäneen Svjata Vatra -yhtyeen managerina. Svjata Vatraa ei Viljandissä tulevana viikonloppuna nähdä sillä yhtye esiintyy samaan aikaan Puolassa.

– Meillä Virossa nuoret ovat todella innostuneita folkmusiikista. Se tarjoa heille ikkunan sekä oman maan että lähiseutujen perinteeseen, mutta myös ulottuvuudet ja välineet kaikkialla maailmassa soitettavaan maailmanmusiikkiin, Trochynskyi perustelee.

1 kommentti:

 1. Pari juttuani samoista teemoista löytyy osoitteista:

  Viljandin nuoret taitajat
  http://www.balticguide.ee/fi/www/page.php?id=475

  Virossa säkkipilli on myös naisten soitin
  http://www.balticguide.ee/fi/www/page.php?id=476

  VastaaPoista