Suositut tekstit

torstai 2. toukokuuta 2013

Svjata Vatra vie uudella albumilla valoisammalle tielle

Virolais-ukrainalainen maailmanmusiikin bändi Svajta Vatra sai tänä keväänä valmiiksi järjestyksessään kolmannen albuminsa. Svitlyi schljah (suom. Valoisampi tie) -levyn myötä bändi siirtyi samalla monta askelta tanssisoundin suuntaan. Eipä silti, ei yhtyeen musisoinnista ole tähän mennessäkään rytmiä ja potkua puuttunut, mutta nyt poljento on selvästi aikaisempaa tuhdimpaa.

Esimakua Svjata Vatran tukevammasta otteesta on saatu kuulla Virossa menossa olevalla minikiertueella, joka käynnistyi huhtikuun alussa Tallinn Music Weekin konsertista.


Ruslan Trochynskyi
Levynjulkistamiskeikallaan Svjata Vatra kokosi Teater No99:n konserttisalin täyteen bändin vannoutuneita ystäviä, joiden joukossa näkyi ilahduttavan monta suomalaista.

Yhtyeen keulahahmona ja vokalistina on ukrainalaissyntyinen Ruslan Trochynskyi, jonka soitinarsenaaliin kuuluvat mm. vetopasuuna ja viikatteenterä. Uudella levyllä Trochynskyi tuo vahvemmin esille ukrainalaisen kulttuuritaustansa. Miehen äänessä on jopa paikoin paatoksellista voimaa ja syvyyttä, kun hän laulaa osan albumin kappeleista omalla äidinkielellään.

Tanssittavaa maailmanmusiikkia


Kaksi edellistä albumia, Kalyna ja Zillja Zelenenke, ovat helpommin kategorioitavissa kansanmusiikista pohjautuvaksi maailmanmusiikiksi.

Svjata Vatra, Tallinn Music Week 2012.
Svitlyi schljah vie yhtyettä askeleen eteenpäin: sovitukset ovat monipuolisempia aiempiin verrattuina. Vaikutteita voi hakea yhtä lailla amerikkalaisperäisestä rockista, funkista ja jopa rap-musiikista kuin perusvirolaisista rekilauluista, slaavilaisista tansseista tai Balkanin etnomusiikista.

Muutaman kuuntelukerran perustella Svitlyi schljah -albumilta on vaikea hakea vastaavanlaista selkeää hittikappaletta kuin edellisten levyjen Kalyna ja Zillja Zelenenke olivat. Nimikappaletta Svitly Schiljahia paremmin rullaa Lalala, joka on jotakuinkin takuuvarma tanssirallatus.

Svjata Vatra, Helsinki 2011.
Svjata Vatran palvoma pyhä tuli ei ole unohtunut albumilla tanssin alle. Miehekästä alkuvoimaa ja tulen mystiikkaa yhtye on ladannut levyn kahdelle viimeiselle kappaleelle Tule tulele! ja Tulesõnad, jotka palauttavat kokonaisuuden alkujuurille - pyhän tulen äären.

Sekä levyn että Tallinnan-konsertin perusteella yhtyeen peruskolmikko, johon kuuluvat Trochynskyin lisäksi säkkipillin ja puupuhaltimien monitoimimies Juhan Suits eli Torupilli Juss (suom. Säkkipilli-Jussi) ja haitarivirtuoosi Kulno Malva, tuntuu hitsautuneen lähes saumamattomaksi trioksi. Kolmikkoa täydentää lyömäsoittaja Martin Aulis, joka on löytänyt hyvin paikkansa bändin vanhojen perusjäsenten rinnalla.

Livebändi vailla vertaa


Svjata Vatra on ehdottomasti livebändi, jota on vaikea luokitella yksittäisen musiikkisuuntauksen tai genren alle. Tuntuu, että kaikki käyvät, kunhan niistä syntyy vain tanssittava ja laulettava kokonaisuus. Yhtye on täynnä energiaa, joka välittyy etenkin keikoilla.

Ruslan Trochynskyi Viru Folk 2011.
Bändillä on vilpitön suhde yleisöönsä. Ryhmä onkin vahvimmillaan, kun soittajat ja yleisö ovat mahdollisimman lähellä toisinaan. Trochynsykin varsin elävää lavaliikehdintää täydentävät yhteistanssihetket.

Mies astuukin mieluusti kesken konsertin lavalta yleisön joukkoon käynnistääkseen suuren piiritanssin. Parhaimmillaan tanssissa on mukana koko yleisö. Vaajat pari vuotta sitten Käsmun Viru Folkissa Trochynskyin tanssirinkiin kertyi jopa toista tuhatta innokasta.

Svjata Vatra esiintyy uudella virolaisen etnomusiikin klubilla Helsingissä, olutravintola Villissä Wäinössä (os. Kalevankatu 4), torstaina 23.5. klo 20 alkaen.

Svjata Vatra
Ruslan Trochynskyi - laulu, vetopasuuna, viikatteenterä
Kulno Malva - laulu, haitari, virolainen säkkipilli
Juhan Suits - laulu, virolainen säkkipilli, puupuhaltimet, munniharppu
Martin Aulis - lyömäsoittimet

Svitlyi schljah (2013)
1. Zajchyk (Bunny, singing game) 3'32
2. Jaanikene, poisikene (Midsummer song) 2'42
3. Mak (Poppy, singing game) 4'01
4. Oi u dva dubky (Two oaks in the field) 4'00
5. Kozak guljae (Cossack feasts) 3'04
6. Ja by Meni syvyi kin' (If I had a grey horse) 3'39
7. Oi syvaika ta i Zozulechka (Grey cuckoo) 3'54
8. Tuman iarom (Mist covers ravine) 4'10
9. Svitlyi schljah (A brighter way) 3'43
10. Tvoi guby, jak maky (Poppy lips) 2'46
11. Lalala 3'15
12. Tule tulelel! (Come to the bonfire) 0'57
13. Tulesõnad (The charm of fire) 3'05

Teksti ja kuvat: Heikki Kähkönen. Levyn kansikuva: Asko Künnap.

Svjata Vatra Villissä Wäinössä 23.5

Ruslan Trochynskyi ja Kulno Malva.
Mari Kalkun Trion valloittavalla konsertilla upeasti liikkeelle lähtenyt virolaisen etnomusiikin klubi saa torstaina 23. toukokuuta vieraakseen Viro-folkin ehdottomaan kärkikaartiin kuuluvan Svjata Vatran (suom. Pyhä Tuli).

Svjata Vatra esiintyy olutravintola Villissä Wäinössä (os. Kalevankatu 4, Helsinki) klo 20 alkaen. Ennen konserttia eli noin klo 19 alkaen on mahdollisuus katsoa yhtyeestä kertova dokumenttifilmi Pyhä tuli.

Svjata Vatran keulahahmona ja vokalistina on ukrainalaissyntyinen Ruslan Trochynskyi, jonka soitinarsenaaliin kuuluvat mm. vetopasuuna ja viikatteenterä. Trochynsykin varsin elävää lavaliikehdintää täydentävät säkkipillin ja perinteisten puupuhaltimien monitoimimies Juhan Suits eli Torupilli Juss (suom. Säkkipilli-Jussi), haitarivirtuoosi Kulno Malva ja lyömäsoittaja Martin Aulis.

Svjata Vatra @ Tallinn Music Week 2012.
Virolais-ukrainalainen maailmanmusiikin bändi julkaisi vastikään uuden albuminsa Svitlyi schljah (suom. Valoisampi tie). Svjata Vatra on siirtynyt uuden levyn myötä entistä tanssittavampaan ja tukevampaan soundiin. Helsingin konsertissa on luvassa myös kappaleita kokoonpanon aiemmilta levyiltä Kalyna ja Zillja Zelenenke.

Uudella etnomusiikin klubilla ei ole vielä nimeä. Nimiehdotuksia voi lähettää sähköpostilla virofolk@gmail.com.

Klubi jatkaa kesätauon jälkeen 19. syyskuuta, jolloin esiintyy setukaisten kansanmusiikista ja -perinteestä voimansa ammentava folkrockbändi Zetod. Syyskuusta alkaen toiminta jatkuu kuukauden toiseksi viimeisenä torstaina klo 20. Konsertti-iltojen isäntinä ovat Heikki Kähkönen ja Tapio Mäkeläinen.

Klubin konsertteihin on vapaa pääsy, ja bändeillä on aina levyjään myynnissä. Järjestelyissä ovat mukana mm. Tuglas-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto, Viron Suomen-instituutti, Helsinki-Tallinna seura, Viljandin ystävät, Enterprise Estonia EAS, Olutsilta-Õllesild, Suomalainen Olutravintola Villi Wäinö ja Media Cerevisia Oy.



Valokuvat: Heikki Kähkönen / Media Cerevisia Oy. Kuvien käyttö ja julkaiseminen ilman tekijän lupaa kielletty.